Miért vagyok szingli?

Sok nőt látok magam körül küzdeni ezzel a problémával, de most leginkább a 20 és 30 év közötti nőkre gondolok. 

Régen hogyan ismerkedtek az emberek? Társas összejöveteleken, tancházakban, parkban, buszon, azaz valódi élethelyzetekben. Most is fennállnak ezek a lehetőségek, de valahogy mégis kialakult egyfajta távolságtartás férfi és nő között. A férfi nem kezdeményez, mert fél a visszautasítástól, vagy ő várja, hogy a nő is kezdeményezzen, hiszen a 21. században egyenlő felek vagyunk, nincsenek normák, a férfi is ugyanúgy csinálja a házimunkát otthon, mint a nő. A nő is érhet el magas pozíciókat a munkahelyén, mint egy férfi. Tehát nincsenek elvárások, legalábbis sokan így gondolják. 

De mi van azokkal, akik ragaszkodnak a “régimódi” ismerkedéshez és udvarláshoz? Úgy gondolom számukra nehezebb a társkeresés. 
Egy magát intelligensnek és csinosnak tartó nőnek nincs könnyű dolga manapság. A férfiak olyan nőt keresnek, aki céltudatos, magabiztos, izgalmas, szexi, értelmes, stb stb. Tegyük fel Te mindnek megfelelsz, akkor Te bárkit megkaphatsz ezek szerint nem? 
Hát egyáltalán nem. Vajon miért? 
Tulajdonképpen egy férfi valóban ezeket keresi a másik félben, de azért ne legyen mindenből 100%-os egy nő, mert akkor a végén a férfi kevesebbnek fogja érezni magát mellette, és valljuk be: egy férfi mindig egy kicsivel több akar lenni egy nőnél. Mindig! 
Nem szeretik, ha valamilyen területen átlag feletti képességekkel rendelkeznek, aztán jön egy nő, aki többet tud náluk. Ettől ők kevesebbnek érzik magukat és ez zavarja őket. 
Neked valószínűleg magasak az elvárásaid és konkrét elképzeléseid vannak arról milyen társat szeretnél. Lehet, hogy túl magasak az elvárásaid? Az is lehet, de mélyen legbelül tudod, hogy neked a legjobb jár. Viszont folyamatosan falnak ütközöl, mert valaki nem éri el az alapvető elképzeléseidet, vagy a másik számára túl sok vagy. 

Most azt gondolhatja valaki mégis, hogy lehet ilyen negatívan hozzáállni ennyire a párkereséshez? Vannak még férfiak, akik téged akarnak és te is őket. Igen? Mutass egyet. Hmmm. Nézzük csak. Ő párkapcsolatban van, ő házas, ő még a szüleivel él, ő nem akar gyereket, ő nem akar házasodni, ő dohányzik, ő agyon van tetoválva, és még tudnám sorolni. 
Egyáltalán nem azt mondom, hogy az ilyen emberek rosszak, számukra is van tökéletes társ, aki meg pont őket szereti, de ezek az én preferenciáim és sok nőnek, akiket ismerek! 
Legyünk most őszinték, sokkolóak ezek a szükségletek? Szerintem nem. 

Szóval ha Te ebbe a kategóriába tartozol, akkor ne gondold azt, hogy egyedül vagy. Tényleg nem egyszerű manapság! 

Mi a helyzet a társkereső oldalakon? 
Mindig hallunk történeteket sikeres online ismerkedésből kialakuló románcokból. Persze vannak, de ez nem jelenti azt, hogy veled is meg fog történni. Sőt nagyobb a valószínűsége, hogy a tinderen, randivonalon, elittárson induló kapcsolatoknak egyszer vége lesz. Miért? Eleve úgy indul a kapcsolat, hogy nem látod a másikat fizikálisan. Képeket látsz róla, és itt a gond. A találkozásig lehet, hogy beszélgettek egy pár napon, héten keresztül, akkor kialakul egy kép a másikról. Találkozáskor jó esetben pozitívan csalódsz. Megvan a kémia, közös érdeklődés, de a háttérben ott a nyomás. És ezt főként a férfiak érzik jobban. Tudjuk, hogy a férfiak általában nem állapodnak meg egyetlen nő mellett. Szeretnek jobbra- balra próbálkozni különböző nőknél, ez genetikailag beléjük van kódolva (több utód létrehozása). Egy nő pedig általában fordítva működik. Megtalálja azt az egyet, akivel szinte minden téren passzolnak, akkor ő már nem akar mást magának. Viszont amit sokan nem tudnak, és én is nemrég tudtam meg, hogy a férfiak emiatt a kód miatt képesek úgy együtt lenni egy nővel, hogy jól érzik magukat, szívesen találkoznak, programoznak, de nem akarnak többet, hiába van közöttük egyértelmű összhang. De akkor mégsem beszélhetünk összhangról, mert a nő már el tudná képzelni a jövőjét a férfival, a férfi pedig csak a jelenben gondolkozik. 
Hányan voltunk már ilyen helyzetben hölgyeim? 

Akkor most már kezdjük érteni miért nehéz? 

Szeretnék pár gondolatsort megosztani Hevesi Krisztina szexuálpszichológustól és reflektálni: 

“Nem csak a külsőségekre irányult figyelem nehezíti a pártalálást, hanem a nemek közti különbségek is. A fiúk rákaptak arra, hogy olyat ígérnek az interneten, amit a valóságban nem tennének.” 
Erre számos példát tapasztalhattam, ezért úgy tudunk védekezni ez ellen, ha befogadjuk ezeket az üzeneteket, de nem engedjük, hogy irányítsanak, hiszen ilyenkor mi játszódik le egy nő fejében:
‘Milyen kedves és figyelmes, biztos hosszú távon gondolkozik, hiszen már küldi a képeket hova szeretne engem elvinni. Már a gyerekekről is beszéltünk, elmondta, hogy ő hogyan nevelné a gyerekeit és hányat szeretne.’ Álljunk csak meg egy pillanatra! Száz százalékig biztos vagy benne, hogy együtt vagytok? Megbeszéltétek? Nem? Akkor sajnálattal közlöm veled, hogy szépeket bárki tud mondani, de ha már véghez kell vinni, akkor nem fog sokáig az ajtódon kopogtatni. Az a baj, hogy sok férfi meggondolatlanul mondja ezeket, nem is tudja, hogy a szavaknak milyen erejük van, és a nők az ilyen mondatoktól elkezdenek érzelmileg kötődni. A férfiak nem. Ezért, ne gondoljuk túl, ha ilyen mondatokkal bombáznak bennünket. 

Még egy gondolat: 

“Alkalmi kapcsolat tekintetében kezdeményezhetnek akár a nők is. Ezek a kalandok általában mindkét nem számára az önbizalom növelését szolgálják,
de itt is hatalmas a különbség. A fiúknak az az elégtétel, hogy a lány belemegy az egyéjszakás alkalomba, a lányoknál viszont az jelenti a megerősítést, ha fiú megkeresi őket utána. Itt van a hatalmas bökkenő. A lányok sokkal inkább mennek bele az ilyen kalandokba azzal a reménnyel, hogy ebből egy komoly kapcsolat is lehet. Ez a húzogatós szextárs-kereső applikáció használatakor is megfigyelhető. A fiúk azt mondják: végre egy normális app, míg a lányok megvonják a vállukat: most éppen így lehet ismerkedni. E téren nagyon aszimmetrikus a két nem viszonya.”

Na itt az igazság! Persze mindig vannak kivételek ugye? És akit megismerünk egy ilyen alkalmazáson biztos más mint a többi, mert ő is azt mondja, hogy ő is komoly társat keres. Hihetünk neki, de azért ne teljes mértékben. 
Ez is általános tény, hogy egy nő az első közös együttlét után már érez valamiféle kötődést. Egy férfinak viszont lehet bármilyen jó is a szex, nem fog azért együtt lenni valakivel, mert annyira összepasszolnak. Egy nőnek meg fontos az összhang, és ha valakiben ezt megtalálta, elkezd kötődni. 

Szeretném azt is kihangsúlyozni mielőtt valaki “letámadna”, én itt nem mindenki nevében beszélek. Ezek az én tapasztalataim, a körülöttem lévő emberek tapasztalatai, Youtube csatornákat vezető tanácsadók, valamint egy kicsit dr. Hevesi Krisztina gondolatai is. Természetesen a férfiak is küzdenek a mai világban, és vannak nők, akik férfiakat hitegetnek. Minden opció lehetséges. Csak arra szerettem volna kijutni, hogy ha valaki magára ismer, vagy tud azonosulni ezekkel a gondolatokkal, akkor ne gondolja azt, hogy vele van a baj! Legyen tisztában a szükségleteivel, legyen elégedett önmagával, ezt valaki egy szép napon majd fel fogja fedezni, de semmiképp ne erőltessük. A csalódásokból pedig mindig vonjuk le az ésszerű következtetéseket, és tanuljunk belőlük. Minden ember okkal jön vagy távozik az életedből, ezt sose feledd!

Zárásképp ismét dr. Hevesi Krisztinától szeretnék idézni: 

“Szóval lányok, ha tartós kapcsolatot szeretnétek, akkor csendben kell várakoznotok.” 

(És lehet, hogy évekig fog tartani, de érdemes!) 

Megjegyzések